Ako vybrať džús?

Džús je obľúbený nápoj detí aj dospelých. Je sladký a obsahuje množstvo vitamínov. Nie však všetko, čo sa tvári ako džús, ním tiež skutočne je. Prezradíme vám, ako pravý džús spoznať a podľa čoho si ho môžete vybrať.

Džús je obľúbený nápoj detí aj dospelých. Je sladký a obsahuje množstvo vitamínov. Nie však všetko, čo sa tvári ako džús, ním tiež skutočne je. Prezradíme vám, ako pravý džús spoznať a podľa čoho si ho môžete vybrať.

Doba čítania 3 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Typy ovocných nápojov

Nektár

Nektár nie je džús. Obsahuje iba 50% ovocnej šťavy.

  • Chutný

  • Rôzne príchute

  • Nie je to klasický džús

  • Obsahuje umelé sladidlá

Džús z koncentrátu

Džús z koncentrátu vydrží aj dlhodobé skladovanie a transport zo vzdialených miest.

  • 100 % šťava z ovocia

  • Rôzne príchute, ovocné aj zeleninové

  • Riedi sa vodou

  • Veľmi sladký

Džús z lisovanej šťavy

Džús z lisovanej šťavy obsahuje len šťavu z ovocia a prípadne aj konzervanty.

  • 100 % šťava z ovocia

  • Ovocný alebo zeleninový

  • S dužinou alebo bez nej

Podľa čoho vybrať

Podiel ovocnej šťavy

Aby ste si mohli byť naozaj istí, že kupujete džús, a nie nektár alebo inú náhradku džúsu, musí nápoj obsahovať 100 % ovocnej šťavy. Nektáre jej obsahujú len 50 %, ostatné nápoje môžu mať podiel ovocia ešte nižší. Vyberte si preto džús aj podľa podielu ovocnej šťavy.

  • Menej ako 30 %

  • 30–35 %

  • 35 % a viac

Objem

Zaobstarať si tiež môžete malé balenia do 3 dl, prípadne aj výhodné veľké, ktoré mávajú 1 l a viac.

  • Menej ako 0,32 l

  • 0,32–0,473 l

  • 0,5–0,7 l

  • 0,75–1 l

  • 1 l a viac

Zloženie

Džúsy so 100 % podielom ovocia neobsahujú nič viac ako len čistú šťavu. Tiež ich nemôžete skladovať nijak dlho. Obvykle vám doma vydržia okolo dvoch týždňov. Sú chutné, zdravé a veľmi husté. Nemali by obsahovať žiadne chemické zložky.

Do ovocných nápojov, ktoré neobsahujú 100 % ovocnej šťavy, sa pridávajú tiež cukry, sladidlá, konzervanty, aromatické zložky a farbivá. Tiež bývajú sýtené oxidom uhličitým.

Koncentrát sa vyrába z čerstvo vylisovanej ovocnej šťavy zbavenej vody. Tá je následne zmrazená a následne zase vodou rozriedená. Jeho trvanlivosť je oveľa dlhšia ako pri klasických 100 % džúsoch, pretože sa predlžuje pasterizáciou.

Niektoré džúsy, ktoré majú chuť tropického ovocia, obsahujú priemyselne vyrábané arómy. Na takéto nápoje si dajte veľký pozor.

Fresh džúsy na pultoch supermarketov väčšinou nie sú k dostaniu.

Príchuť

Medzi najobľúbenejšie jednoznačne patria džúsy pomarančové, jablčné či ananásové, prípadne multivitamíny. Veľmi chutné ale bývajú aj zeleninové džúsy.

Domáci pomarančový džús

Nie je nad to, pripraviť si čerstvý pomarančový džús doma. Prinášame vám preto jednoduchý recept.

Čo budete potrebovať?

  • Vodu

  • 6 pomarančov

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 1 lyžica kyseliny citrónovej

Príprava:

  • Pomaranče si ošúpte a rozkrájajte na mesiačiky.

  • Dajte ich do tlakového hrnca alebo obyčajného hrnca a prelejte ich 1 l vody. Varte 30 minút.

  • Pomarančovú šťavu rozmixujte, pridajte do nej cukor, kyselinu citrónovú a 1 liter vody. Všetko ešte desať minút povarte na miernom ohni.

  • Nakoniec šťavu zrieďte s 10 l vody, premiešajte a rozlejte ju do uzatvárateľných fliaš.

  • Džús podávajte vychladený.

Najčastejšie otázky

Ide o cukor, ktorý sa do džúsu dostal z ovocia. Nejde o žiadny cukor navyše.

Džúsy sú pasterizované, to znamená, že sú tepelne upravené. Týmto procesom sa zničia baktérie aj ostatné organizmy, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé.

Zrejme nejde o džús, ale o ovocnú šťavu, ktorú netvorí zo 100 % ovocie, ale obsahuje ho iba 50 %.